Astept ceva. E o senzatie cam ciudata. Mai ales pentru cineva atat de in etate ca mine. Cand eram mica mai mergea, o toleram, ii gaseam un firesc. Insa acum incep sa intru in panica: daca voi continua sa caut? Si sa astept. N-ar fi chiar pe placul meu sa se intample asta..
Am obiceiul de a strange lucruri marunte: Nerabdarea de a parcurge o dimineata. Lenea de dupa-amiaza. Stangaciile si entuziasmul lucrurilor abia descoperite. Naturaletea si candoarea. Familiile si prietenii care se strang in bucatarii pentru a sta la taclale si a rade. Absenta gandurilor ingrijoratoare. Drumuri pe care sa le parcurg cu curiozitate, la pas sprinten. Carti citite cu pofta. Si prajituri! Mdap :) Astfel de maretii marunte strang..
Imi plac femeile carora le sade bine c-o mustata conturata! Jucandu-se seducator de-a Charlot.
In Hotnews, daca poftiti, luati de cititi un interviu cu Simona Iftimescu, colega mea de voie buna si de munca de buna voie. Vorbeste nitel despre educatia non-formala, voluntariat, LEAP si mai ales despre sentimentul acela placut al lucrului bine facut.
"HotNews.ro: Ce argument le-ai da celor care prefera sa se angajeze si sa castige bani si considera voluntariatul si training-urile pierdere de vreme?
Simona Iftimescu: Ma bucur ca nu sunt in situatia de a predica fara sa stiu ce zic. Eu sunt acum studenta la doua facultati, coordonez proiectul LEAP si m-am angajat in octombrie pe un part-time. Am zis ca, dupa atata voluntariat si internship-uri, trebuie sa iau contact si cu viata asta in care pe 10 ale lunii iti intra salariul in cont. Este o experienta foarte interesanta, te responsabilizeaza altfel cand stii ca la sfarsitul lunii primesti niste bani de la oameni care depind de munca ta. Lunea trecuta am renuntat, pentru ca mi-am dat seama ca banii erau singurul avantaj pe care il simteam si ca tot ce puteam sa iau dintr-un job, am luat pana acum din educatie non-formala.
Multi spun ca voluntariatul este ceva idealist, pe care il fac cei care au timp. Este mult mai mult decat atat, este un demers de responsabilizare sociala si de implicare a individului in tot ce inseamna comunitate. Poate ca ar trebui sa existe un spirit din asta de implicare pasiva, adica chiar daca lucrez opt ore pe zi poate, la sfarsit, ma duc la o casa de copii si ma joc cu un pusti de 5 ani. Sunt lucruri pe care, daca nu le faci acum, nu se stie cand vei mai avea ocazia. "
Doar nitel, pt ca sunt atatea de spus. Daca vreti o poveste mai bogata si mai emotionanta, pe blogul personal al Simonei puteti citi raspunsul ei la orice "de ce?" "la ce bun??" "ce rost are?" care apar uite-asa, tam nesam, in conversatii.
MOTTO: "Am reusit sa aducem Romania inca o data in Cartea Recordurilor" [aici]
Totul a inceput intr-o seara cand o tanara plictisita a scris intr-un document word cel mai lung cuvant citit vreodata. Fenestructuliansenegrenjoasofurcturentomepatie. Pe care mai apoi l-a pus in circulatie. Pe blog. Iara cititorii blogului ei nu au prididit deloc si l-au si trimis de cu graba prin mailuri. In masa. Cu sute de CC-uri. Ce cititori draguti si de treaba.. nu-i asa??
A facut ravagii. De indata ce au downloadat documentul, excitati, academicienii s-au zbatut sa ii faca loc in dictionar. Ba chiar s-au grabit sa editeze DOOM - editia speciala, special pentru el. Prin amabilitatea Ministrului Culturii, ne aflam acum in posesia mai multor detalii:
- E un cuvant asa de lung.. Il va arunca cineva asa, in discutie, ce credeti?
- Nu.. nu.. nu e un cuvant de masa, mundan, pentru toti.. ci unul cu renume si prestigiu, intelegeti?
- Si atunci.. cui ii foloseste un cuvant atat de greu de folosit?
- In primul rand Romaniei. Am vrut sa aducem Romania inca o data in paginile Cartii Recordurilor. Si tin sa subliniez ca in cea mai mica editie a Cartii Recordurilor, cea de latimea si lungimea unei unghii false, Romania ocupa de astazi cu 25 pagini mai mult! Ceea ce e ceva.. sa recunoastem!
- Si totodata un triumf de natura intelectuala. Prea multi cel-mai-mare-carnat si cel-mai-mare-brad. Era timpul sa atacam chestiuni mai serioase.
- Oh, da, categoric! Si asta nu e tot. Pentru anul 2009 ne propunem sa punem Romania pe harta culturala si prin alte initiative. O echipa de actori deja pregateste punerea in scena a celui mai scurt spectacol de teatru. Nu vreau sa ma laud, dar cred ca se poate spune ca este un spectacol de teatru care poate fi vizionat chiar si de spectactorii care nu sunt in sala. Toata actiunea poate fi surprinsa intr-o singura fotografie.
- Dar asta e remarcabil!
- Si pentru concertul de inchidere a editiei de anul acesta a Festivalului Enescu planuim cele mai lungi aplauze de final. Daca lucrurile merg bine si nu vom avea niste veri prea calduroase, vor dura pana la urmatoarea editie, din 2011. Asta spune multe despre noi ca si public, nu-i asa? Romanii sunt fara doar si poate un public minunat. Toti marii artisti ne-au spus acest lucru, nu aveam dubii in aceasta privinta, insa gasesc ca e timpul ca si Cartea Recordurilor sa certifice si sa gratifice aceste vorbe..
*
In calitatea mea de cea de-a 20 femeie - romanca - bloggeritza- de - succes primesc tot felul de spam-uri. Si oferte publicitare. [Voi nu? Ceaiule? Cireaso? Tomato? Lamaie?] Toamna trecuta, de exemplu, Editura Dacia ma anunta printr-un mail de o grozava initiativa de-a lor cu ocazia zilei de 1 decembrie, invitandu-ma calduros sa particip la:
- cel mai mare pelerinaj religios ortodox din Balcani
- cea mai mare parada militara si religioasa dedicata simbolului statului roman "Sf Andrei"
- cel mai mare drapel de artificii din lume simbolizand culorile Romaniei
- cea mai mare cruce iluminata cu torte din lume, alcatuita din trupuri umane
- cea mai mare coliva din lume, dedicata tuturor sfintilor martiri care au contribuit de-a lungul a 2000 de ani la eliberarea si formarea Statului National Unitar Roman
*
P.S. nu avem prea multe recorduri? nu incercam sa parem prea grozavi? si chiar asa: voi aveti vreun record personal?
M-am urcat in taxi, intr-o dimineata tarzie. -In Piata Dorobanti, am spus, iar soferul mi-a aruncat intrebarea inapoi -Acolo lucrati, domnisoara?
-Aaah.. nu.. Acolo este cabinetul dentistului.. -A!! Ca-i tarziu. E ingaduitor seful daca va lasa sa ajungeti asa tarziu. -Eu nu lucrez.. - Ah!! [tacere stanjenitoare]
Tacere stanjenitoare. Prelunga. Soferul care fusese un vorbaret nu mai scoate un cuvant. Tacere prin care arata ca ma judeca. Si eu acolo, simtind nevoia sa ma justific. Uneori simt nevoia sa ma justific, desi imediat dupa aceea mi se pare cam ridicol, de ce sa le explic unor straini felul meu de a fi. Nu Diana, nu-i asa ca-i nitel cam ridicol? Insa atunci in taxi am completat: -Adica muncesc. Dar nu pentru bani. Muncesc din placere. Urmeaza o privire si mai surprinsa, o tacere si mai stanjenitoare. In imaginatia lui e o chestie sa nu muncesti si sa te duci la ora 11 in Dorobanti. Sa bei o cafea, sa probezi o pereche de pantofi. Si apoi sa ajungi acasa chiar la tzanc pentru somnul de dupa-amiaza. O chestie nashpa, dar familiara. Insa in a munci fara bani e ceva neplacut si arogant care sfideaza orice om al muncii retribuite. Tipul pur si simplu nu poate sa inteleaga: -Si cum.. munciti, dar fara bani? -Da, chiar asa. Fac voluntariat Tacere. Imi aud fiecare inghititura. Acolo, in gatlej.
*
Ieri, la Orange Concept Store, a avut loc evenimentul de lansare a programului educational LEAP - Link Education and Practice. Puteti citi rezumatul scris de Maria Dumitrica chiar aici.