all the small things
 
Friday, October 14, 2011
Poate singura stire precisa despre o disparitie literara
"Toate personajele masculine ale acestui scriitor au visat în tinereţe să fie Lordul Jim, Aliosa Karamazov sau Fabrizio del Dongo. Toţi au avut momentul lor de strălucire efemeră, curmat la rândul lui de un dezastru."

Cea mai melancolică definiţie a ratării, acest mic pasaj din "Îmblânzirea divinei egrete" de Sergio Pitol, când până şi ficţiunii îi este refuzată posibilitatea de mărire şi graţie, apărându-şi ca ceva mărunt şi stingher, oprit într-un . punct


*

La un colţ de pagină, Prinţul Miskin îşi trage pălăria peste ochi şi oftează: personajele din ziua de azi.. îşi petrec duminicile cufundate în alcool, în dalde cărţi ca "Platforma" şi "Albastru nemărginit, aproape transparent", iar apoi transpiră de oboseală după un galop de 20 de linii fără dialog. Cine mai are forţă să reziste o nuvelă întreagă suspiciunii lui Poirot, cine mai moare azi în romane pentru un cuvânt ce i-a strivit onoarea?

Personajele din ziua de azi nu mai simt nostalgia din privirea lui Joe Bell al lui de-al Truman Capote văzând fotografia unei sculpturi africane, "un obiect lunguieţ care reprezintă un cap de fată cu păr neted şi scurt, ca al unui băiat, cu ochi de lemn lucios, prea mari şi prea oblici pe faţa prelungă, [...] imaginea leită a lui Holly Golightly în măsura în care un lucru întunecat şi imobil putea să semene cu ea," acum când o simplă căutare pe Google i-ar putea face ştiute locurile pe unde a trecut călătoarea, efemera, în drumul ei. Să fi fost Africa, tribul S. Tococul, 1956? Nostalgia rezistă posibilităţii de documentare exactă fărâmiţîndu-se în altceva, în obsesie, frustrare, epuizare. Se umple cu informaţii până se anulează un gol, cel al fetei iubite privite pentru ultima oară, simţind că nu ai s-o mai vezi.
posted by Diana Adela Martin @ 3:03 PM  
2 Comments:
  • At 11:37 AM, Anonymous Anonymous said…

    http://www.youtube.com/watch?v=WNApqBbwpcA

     
  • At 10:34 AM, Anonymous Liviu said…

    Frumos, o (re)aparitie literara

     
Post a Comment
<< Home
 
About Me

  • HOMEPAGE
  • d See my complete profile

      Subscribe in a reader

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

    Previous Post
    Archives
    Links
    Powered by

    Free Blogger Templates

    BLOGGER

    Personal Blogs - Blog Catalog Blog Directory