all the small things
 
Tuesday, June 09, 2009
Strada crocodililor - Un cadou pt Bruno Schulz :)
„At present we consider the word to be merely a shadow of reality, its reflection. But the reverse would be more accurate: reality is but a shadow of the word” (Bruno Schulz – The Mythologization of Reality)

Strada Crocodililor” e o povestioară lipsită de cuvinte prea dense. De aceea și înfătișează o Stradă a Crocodililor a cărei realitate e imperfectă, fragilă, în construcţie. “Limba noastră nu posedă termeni care să dozeze într-un fel gradul de realitate și să definească densitatea acestei realităţi.

În acest cartier nimic nu se finalizează, nimic nu se definitivează, toate mișcările rămân suspendate” în ilustrate – o fatalitate. O planturoasă brunetă cu acnee pe faţă stârnește pofte, dar cu degetul arată nu-nu. Vânzătorul efeminat de stofe își înfige ultimul ac în carnea unui client, murdărindu-i cu roșu costumul. Iar toate șuruburile, unul dupa altul, cad!

Mă depărtez puţin pentru a observa lipsa de realitate a orașului, gesturile rămase cumva blocate în instantanee. Întrerupte. Înghesuite. Într-un album cu colaje. Mai fac caţiva pași, trecând pe lângă niște prăvălii - Confsrie, Manchura, Kin of Englnd - ale căror uși sunt blocate, dau într-un zid.

Si-uite-așa m-am plimbat toată ziua buna ziua până să ajung să-i găsesc cartierului coperta a patra!

*
Fratii Quai pornesc cu camera după ei să dezlege marea fatalitate a acestui cartier ponosit și ros de la periferie. De la periferia realităţii, acolo unde aerul e subţiat de cuvintele scrise de Bruno cu fonturi prea mici și prea șterse. Făcând acest film fără de cuvinte pentru a crea o altă realitate, dură precum sticla, care să reziste.posted by Diana Adela Martin @ 12:11 AM  
6 Comments:
 • At 12:28 AM, Anonymous joacadeamine said…

  bine ai revenit, draga mea, aveam nevoie de realitatea asta inapoi!

  >:D<

  O.

   
 • At 12:47 AM, Blogger Diana Adela Martin said…

  Octavian!
  :)
  da.. m-am intors.. de la Sibiu cu chef de scris. si de povesti :)

  take care..

   
 • At 1:06 AM, Anonymous adriana said…

  salutari diana ,ma bucur de revenirea ta ,mi-e greu de explicat dar seamana cu documentarele naziste... in rest mami ce face totul e ok.

   
 • At 7:44 PM, Blogger Diana Adela Martin said…

  doamna Adriana, si mie imi lasa o impresie asemanatoare. Iar Bruno schulz a fost impuscat de un nazist pe motiv ca era evreu.

   
 • At 1:41 AM, Anonymous Anonymous said…

  Multumesc pentru un blog interesant

   
 • At 6:14 PM, Anonymous diana said…

  si eu iti multumesc anonymous pt comentariul tau.
  cu bine

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

 • HOMEPAGE
 • d See my complete profile

    Subscribe in a reader

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

  Previous Post
  Archives
  Links
  Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  Personal Blogs - Blog Catalog Blog Directory