all the small things
 
Wednesday, June 25, 2008
Istoria fotbalului rus
"Petru I conduce mingea spre Europa, suteaza, greseste - sparge fereastra. Selectionata mujicilor cu barbi expediaza mingea spre Asia. Suflecandu-si poalele, Ecaterina cea Mare preia carma jocului. Pavel recupereaza balonul si suteaza spre poarta asiatica...

Alexandru I intra in posesia balonului si-l expediaza in directia Europei. Nicolae I il trimite in directia Asiei. Feciorul sau, Alexandru II, degajeaza mingea departe in directia Europei. Alexandru III degajeaza violent balonul spre Asia. Nicolae II alearga cu pasi marunti spre Occident.

Lenin conduce mingea spre Asia. Ii paseaza lui Stalin si ultimul marcheaza un gol. Scorul era 100 - 0. Hrusciov incepe de la centrul terenului si, fara sa stie de ce, trimite balonul spre Europa. Brejnev il expediaza spre Asia. Gorbaciov joaca in jumatatea europeana a terenului. Eltin procedeaza la fel, dar in repriza secunda se pierde cu firea. Sta nemiscat si nu stie in ce directie sa suteze.

S-a auzit fluierul arbitrului de centru. Veacul ratat s-a terminat."

[Victor Erofeev - Enciclopedia sufletului rus]
posted by Diana Adela Martin @ 10:38 PM   11 comments
Tuesday, June 24, 2008
Pentru Zona T - Nimic altceva decat fotbal!
Convingerea mea este ca nu pregatirea fizica le lipseste tipelor pentru a face performanta in fotbal. Inainte de a se opune vehement, rog scepticii sa analizeze statisticile: o femeie in sezonul reducerilor vs Banel. Cine alearga mai mult? Cine acopera mai bine suprafata de teren? Si pentru a bloca total argumentele scepticilor: care dintre cei doi ar face mai bine faza de atac? Ei bine, care? Ceea ce lipseste este MOTIVATIA.

E greu sa faci performanta cand dupa 90 minute pe care le petreci imbracata la fel ca alte 9, simtind transpiratia aia lipicioasa pe spate, cu parul strans neglijent in coada si avand parte de prim planuri cu grimase care nu te flateaza deloc obtii doar zgarieturi si hematoame.

Daca la competitii tipele ar primi acelasi trofeu pe care il primesc si ei, poate cu un lantisor de aur atasat la un capat, sunt convinsa ca fotbalul feminin ar lua avant. 11 000 de cristale Swarowski… Numai stralucirea a unspe mii de cristale Swarowski ar pune in umbra luciul pe care zona T il capata dupa 90 de minute de efort.

Trofeul Euro 2008 ar putea fi cea mai extravaganta bijuterie, cel mai mare bibelou, cel mai bun remediu cosmetic. Cum sa nu lupti cu determinare pentru a-l avea? Si poate la Cupa Mondiala din 2010 vor decerna niste cercei care sa se asorteze.
posted by Diana Adela Martin @ 1:03 AM   4 comments
Friday, June 20, 2008
O calatorie cu trenul in care aflu cate ceva despre transferul verii
- Uite! Vezi biserica asta? ii spune o batrana companioanei sale de drum de indata ce trenul intra in Busteni.
- Ei, ce-i cu ea?
- Pai de cand a adus Becali pe preotul acesta nou e plin de lume.
- Asa bun e?
- Face niste slujbe ...

Intr-un colt al trenului cele doua batrane discuta asiduu despre transferul verii.
posted by Diana Adela Martin @ 9:49 PM   6 comments
Wednesday, June 18, 2008
O calatorie cu trenul in care aflu cate ceva despre feminism
M-a fascinat dintotdeauna capacitatea femeilor de a-si depana intimitatile si usurinta cu care isi lasa povestea sa poposeasca in atentia unui alt om. Felul cum se deschid in fata unui strain, cum se opresc asupra acelui moment din viata lor pe care sunt in stare sa il redea in amanunt. Nevoia de a trage invataminte, de a cauta concluzii si de a gasi o morala. Dorinta nestapanita de a se destainui. La coafor, in autobuz, la coada in magazin. In tren, alaturi de mine stau alte trei femei care o data cu plecarea controlorului incep sa nu mai taca.

Ma uit la micutul lor mar al lui Adam cum se misca incontinuu, cum se umfla incet cu aer in timp ce separa cuvinte, oprindu-se doar o secunda, urcand apoi si coborind din nou. Acest minuscul mar al lui Adam, slabit si pricajit de la efortul asta de a vorbi incontinuu si care contine in el esenta femeiescului lor, acea capacitate fantastica de a tăifăsui. Despre orice, cu oricine, oricand.

Cele trei femei care stau langa mine in tren vorbesc. Urmariti-le! o conversatie devine o confesiune. Pe masura ce povestesc, femeile incep sa pluseze, trecand de la picanterii despre vedetele din Libertatea la pasiunile lor, la zilele lor libere si pline. Continua sa pluseze si se deschid din ce in ce mai mult. O confesiune devine o competitie. Un test de rezistenta fizica - e incredibil cat de mult pot vorbi! Un test de rezistenta psihica - toate acele amintiri, toata onestitatea asta. Oare cum de suporta luciditatea lor sa aiba martor? Vorbesc despre copii care au viata lor, despre iubiri, despre potential si sanse ratate. Despre menopauza, dureri de sale si de oase.

Drumul pana la Sinaia e lung si inca n-au spus tot. Inca nu s-a auzit acel oftat ahhh intr-adevar! asta da o viata tragica, demna de-o femeie! acel suspin care stabileste in mod tacit castigatoarea. Micuta antigona, stearsa alcesta, nedreptatita electra. Stau toate trei inghesuite intr-un compartiment de tren si isi povestesc: mai intai viata lor, apoi moartea sotilor. O moarte violenta, o moarte demna, o moarte surprinzatoare.

In apropiere de statie ele trag morala. Longevitatea – cel mai bun argument in favoarea feminismului. Micutul lor mar al lui Adam se umfla cu aer pe care il lasa sa razbata intr-un oftat prelung. Uneori, argumentul in favoarea feminismului poate fi o adevarata pacoste.
posted by Diana Adela Martin @ 3:08 AM   20 comments
Saturday, June 14, 2008
Neintelegere
Eu: Te rog, inca o apa plata.
Un domn la doua mese distanta: Si aici!
Chelnerita: Si pentru dumneavoastra tot o apa plata?
Domnul: Nuuu... Nota de plata!

Labels:

posted by Diana Adela Martin @ 11:26 PM   4 comments
Tuesday, June 10, 2008
Arabela Nights
In perioada 10 -13 iunie, h: 20.00 vor fi proiectate la Institutul Ceh filmele din seria Arabela. Mai multe informatii aici.
posted by Diana Adela Martin @ 1:57 PM   5 comments
Monday, June 09, 2008
It's raining money!


Mihaela Tatu nu a aparut din senin. Nici Carrie cu Samantha. Si nici macar Corina Danila. Totul a inceput cu The Weather Girls.

De cand am vazut videoclipul lor am inceput sa privesc cerul cu alti ochi. Mai mari, aproape exoftalmici. Si putin umezi.

Cat despre drumul spre buticul de unde imi cumpar paine, ulei si demachiant - ei bine, nu mai e acelasi. Si nici eu nu mai sunt. Acum ma machiez si-mi asortez lenjeria. Sa fie clar, sunt gata! Nu mai am de ce sa fiu stanjenita cand il voi vedea pe el, barbatul care poarta doar tanga si care se prelinge incetisor din cer pe strada mea special pentru a ma tine in brate cand urmarim la TV filme de dragoste.

Stiti, de cand am vazut videoclipul ies din ora in ora sa fac mici cumparaturi, sperand ca il voi intalni. Pe el, barbatul in tanga, plin de romantism. Acum o paine, mai incolo inca una. Si un pachet de servetele, niciodata nu sunt indeajuns. Un deodorizant pentru WC. Si niste caiete dictando. Clama aia de par. Un bax de bere. Un breloc. Niste magneti de frigider. Si inca o paine calda.

Am stiut-o de prima oara cand am vazut videoclipul - viata mea se va schimba radical. Voi pasi incet incet din fantezie in fantezie si din dependenta in dependenta. Nu peste mult timp imi voi dori ... ohhh... imi voi dori sa-mi cumpar PANTOFI!

Labels: ,

posted by Diana Adela Martin @ 2:00 AM   4 comments
Thursday, June 05, 2008
Cum sa slabesti la modul relativ
Cum sa slabesti? Nimic mai simplu. Iata RETETA REVOLUTIONARA A DOMNULUI TOMPKINS - bazata pe contractia Lorentz-Fitzgerald:

var 1:
Mutati-va intr-un oras in care limita de viteza a luminii este de, sa zicem, 50 km pe ora. Sau chiar mai putin. Aceasta metoda de slabire, cunoscuta in randul specialistilor ca "alegerea lenesului disperat", este ideala pentru acelea dintre dumneavoastra care vor sa arda calorii instant fara a face eforturi deosebite. Avantajul demn de luat in seama al acestei propuneri este acela ca nimic din practicile voastre de zi cu zi nu trebuie modificat: nu e nevoie sa mancati mai putin, nu e nevoie sa faceti mai multa miscare. Nu e nevoie nici macar de acele creme si lotiuni pe care cred ca deja ati risipit o avere.

var 2: Daca sunteti o fire activa si alerta s-ar putea ca prima varianta sa nu va priasca. Aveti nevoie de o cura de slabire care sa se potriveasca personalitatii dumneavoastre dinamice. In acest caz, sfatul meu este sa incercati sa va deplasati cu o viteza cat mai apropiata de viteza luminii. Cu cat veti merge mai repede (~ 300,000,000 m/s) cu atat veti aparea mai suplu. Si asta nu e tot! Studiile au aratat ca in cazul celor care au ales aceasta metoda productivitatea la locul de munca a crescut simtitor. Aceasta deoarece va va lua mult mai putin timp sa va duceti sarcinile la bun sfarsit.

Suna prea bine pentru a fi adevarat? Ei bine, nu! Calculele efectuate de specialisti tocmai asta demonstreaza!

- Si gata, asta-i tot, de-acum inainte voi fi mai slaba?
- Depinde pentru cine, draguta, vrei sa fii slaba. Nu uita, surplusul de greutate se afla in ochii privitorului.
- Dar tocmai asta e, eu vreau sa fiu slaba la modul absolut, nu relativ doar la sotul meu.
- Problematizezi aiurea, draguta. Esentialul este ca de-acum poti astepta vara fara a-ti mai face griji in privinta siluetei!

Dezamagit de tot felul de retete care au dat gres? Nemultumit de metabolismul vostru? Prajiturelele cu ciocolata va fac viata un chin? Cititi George Gamow & Russell Stannard - Minunata lume a Domnului Tompkins, povestea fantastica a fizicii si veti vedea lucrurile altfel. Cartea o gasiti online aici, iar reteta de slabit este explicata in primul capitol.


*

O anecdota legata de titluri care par a acoperi alt subiect decat cel al lucrarii propriu-zise, ca si cand ar fi niste accesorii care nu se potrivesc cu rochia:

Graeme Forbes - un filosof responsabil de noptile albe ale multor studenti ;) - a publicat acum cativa ani o lucrare de filosofia logicii in care analizeaza problemele legate de atitudinile propozitionale. Genul de subiect cu care numai un filosof si-ar bate capul si care atrage putini cititori. Surpriza insa - cartea asta a avut vanzari foarte mari pentru o lucrare care se adresa unui public restrans. Ce naiba, care e secretul unui bookbuster filosofic? se intrebau cei din domeniu. Raspunsul: titlul.

Iar titlul cartii lui Forbes este Attitude Problems :) Un titlu care suna a self-help si care a atras departamentele de resurse umane ale companiilor dar si diversi indivizi chititi sa rezolve problemele legate de atitudine. A lor sau a celorlalti, nicidecum a judecatilor. Attitude problems? Ntz ... propositional.

Labels:

posted by Diana Adela Martin @ 8:47 PM   7 comments
Tuesday, June 03, 2008
Freuda electorala

Am privit din masina grupul colorat care facea toata acea galagie electorala care ma trezise. Vreo 20 de oameni mergeau pe strada scandand numele unui candidat la primarie si batand din palme. HAI CUTARE!! CUTARE-I CEL MAI BUN!! Privite cu atentie insa, chipurile lor erau rigide, plictisite sau inexpresive. Prin ochi freudieni vedeai imaginea multiplicata a mimarii orgasmului.

Nu numai sustinatorii lui Cutare mimeaza entuziasmul politic. Mai toti o fac. Mimatul sau indiferenta nedisimulata sunt atitudinile intalnite intr-un mediu politic in care interesul nu e stimulat de dezbateri argumentate sau de planuri punctuale.

Eu nu am votat duminica. Nu am stiut cu cine. In lipsa unor platforme program care sa ma convinga m-am gandit sa imi schimb criteriul si sa il aleg pe cel mai dragut insa buletinele de vot nu m-au ajutat sa iau o decizie. Chenarele acelea goale lipsite de poza sunt strategia potrivita unui alt mediu politic. Unul in care se discuta politica in emisiunile electorale.

P.S. Cine-i mai dragut: Oprescu sau Blaga? Pentru mine, asta-i intrebarea.

posted by Diana Adela Martin @ 12:36 AM   6 comments
About Me

  • HOMEPAGE
  • d See my complete profile

      Subscribe in a reader

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

    Previous Post
    Archives
    Links
    Powered by

    Free Blogger Templates

    BLOGGER

    Personal Blogs - Blog Catalog Blog Directory